Onze maaltijdheld

by

Ah, je kent het wel. Dat gevoel dat je al enkele weken dezelfde 5 maaltijden aan het afwisselen bent. Het is en blijft een uitdaging om telkens weer frisse kookideeën te bedenken, ingrediënten te kopen of vers te houden en tijd en zin hebben om te koken op de dag dat je het plande. En natuurlijk moet je dat voor enkele dagen in de toekomst plannen, want de meesten hebben zin noch tijd om elke dag naar de winkel te lopen...

Je kan natuurlijk wel een kookboek te hand nemen om frisse ideeën op te doen. In mijn ervaring vallen die recepten meestal in twee categorieën: te onalledaags of juist één van die gerechten die je zelf bijna wekelijks maakt... Tegenwoordig heb je met Hello Fresh of Marley Spoon of aanverwanten natuurlijk services die het denk en doe werk grotendeels voor jou doen. Je bestelt een doos en krijgt die wekelijks thuis toegezonden. Vervolgens kies je je recept en ga je aan de slag met de ingrediënten die je toegezonden kreeg.

Dit vonden we niet passen bij ons. Ik las feedback van mensen die de kwaliteit van die ingrediënten achteruit zagen gaan toen de populariteit van zo'n dienst steeg. Je hebt nog steeds al het kookwerk en als je eens onverwachts een aantal dagen niet kunt koken zit je daar met je verlepte groenten. Tenslotte moet je nog elke week thuis zijn om op tijd je doos binnen te nemen. En het is best duur!

Gelukkig vonden we nog een andere soort dienst: Mealhero! Mealhero ziet zichzelf meer als een aanvulling op het koken en doet het net wat anders. Hun dienst draait allemaal rond een "slimme" stomer. De stomer zelf is natuurlijk niet echt slim, maar wordt bestuurd door een handige app. Je kiest een aantal gerechten voor de volgende maand (of twee weken) en krijgt die allemaal diepgevroren thuis gezonden. Ze werken met een slim systeem waarbij ze je maaltijd opdelen in 3 categorieën (je kan wel raden welke) en zo kunnen ze eenvoudig combinaties maken en uitbreiden. Omdat ze in je diepvries zitten is er geen haast en kan je dag tot dag uitmaken of je een van hun maaltijden gaat nuttigen of niet.

Je hebt wel wat plaats nodig in de diepvries...
Je hebt wel wat plaats nodig in de diepvries...

Heb je zo'n dag, dan kijk je in de app welk gerecht je wilt (de maaltijden van in je bestelling worden mooi gepresenteerd) en doe je de juiste potjes in de stomer. Die heeft 3 vakken waar je telkens tot 2 porties in kunt doen. Handig als je met 2 eet! Een duw op de knop en Bob's your uncle. Een klein halfuurtje later is je maaltijd al klaar. Een groot gemak, en het smaakt echt wel goed!

Ik geloof graag dat het ook resulteert in minder afwas, maar de bakjes en de plaat eronder zijn best wel vuil. Gelukkig mag het allemaal in de vaatwas. De stomer zelf werkt wel goed maar de knop is even wennen, hij geeft namelijk helemaal geen feedback als je er op duwt... en je moet er echt wel in het midden op duwen. Maar dat is het dan ook (voorlopig) qua nadelen. En ja, het kost ook wel wat. Per portie net iets meer dan een Hello Fresh box - al bespaar je natuurlijk wel veel tijd uit, en het is veel flexibeler! 

Smullen maar!

Sander

 

Comments